Forsikringerne

Bilforsikring

Skal din nuværende eller kommende bil være kaskoforsikringsdækket eller ikke?

Hvilke bilforsikringer?

Det kan være ret uoverskueligt og ugennemskueligt at få det gyldne overblik når man skal forsikre bil, fordi der er stor forskel på såvel årlige præmier, og de vilkår man dertil bliver tilbudt fra forsikringsselskaberne. Køber man en ny bil, er det faktsik altid klart hvad er skal til, fordi finansieringskilden og man som bilkøber selv typisk kræver en kaskoforsikring så man er fuldt dækket da tabet jo ellers kan blive meget stort ved skade og ulykkke. Det samme gælder så selvfølgelig dyre brugte biler. 

Men da langt de fleste bilkøb herhjemme er køb af brugte biler, hvor bilens værdi jo hurtigt bliver meget lavere end nyvognsprisen, da kan en kaskoforsikring sjældent betale sig. Det samme gælder for bilejere, der har ejet bilen i så mange år, at bilens værdi på samme vis ikke længere står mål med en stor udgift til en kaskoforsikring.

Få billigere forsikring

Få 3 tilbud fra Findforsikring.dk

Få 3 helt uforpligtende tilbud fra forsikringsselskaber og find den bedste og billigste forsikring. 

Hver tredje betaler for meget i forsikring, så et forsikringstjek er en god investering. Indhent flere tilbud på én gang og find frem til, om du betaler for meget. Det er gratis og enkelt. 

Vælg forsikringstyper

Modtag 3 gratis tilbud

Vælg den bedste og billigste forsikring

Få dine 3 tilbud 

Fem råd til forsikringstjek

Tjek priser på flere tilbud

Tjek om der er forskelle i dækningen.

Er det en fastpræmieordning?

Med en fastpræmieordning ændrer din præmie sig ikke ved skader.

Det er specielt relevant for nye forsikringstagere, der ved skader risikerer at skulle bruge yderligere år på at blive elitebilister.


Prøv at forhandle dig til en lavere præmie. Det kan du ofte, hvis du er medlem af en bestemt fagforening eller kan argumentere for, at din risikoprofil er bedre end antaget.


Hvis du tegner en forsikring på en nyere bil gennem en bilforhandler, bør du tjekke, hvilken betydning en skade får for dine fremtidige forsikringsmuligheder.


Rådet til unge eller første gangs forsikrede er klart – start med en gammel bil.


Som udgangspunkt betyder alder mere end ancienniteten for merpræmien, når man skal købe en kaskoforsikring, så de helt unge bilister må dykke dybest i lommerne.

 

Bilforsikringer til unge

Mange unge nyudklækkede og fartglade bilister og egen bil er jævnligt en dårlig cocktail det er ofte unge bilister mellem 18 og 24 år som står bag ulykker med fart og ofte også solo ulykker. Det er ofte dyre ulykker mest af alt i menneskelige omkostninger og det kræver derfor også gode bil forsikringer.

 
Mange unge vil komme til at opleve at vejen til en fornuftig bilforsikring er lang og dyr. Alderen er nemlig den største faktor som forsikringsselskaberne kigger på når de skal vurdere prisen for en bil forsikring.

Som ung er det således ikke unormalt at skulle betale 20.000-40.000 kr. årligt i bilforsikring. Der er vildt for en ung på 18-20 år ja for enhver bilist som skal forsikres. 

Mange forsikringsselskaber er meget opmærksomme på at alle statistikker viser at det er i de første år af en bilists tid bag rattet er meget farlig for de uerfarne bilister selv og deres omgivelser. 

Særligt er det de unge mænd som finder vej til skadesstatistikkerne. Derfor er det også naturligt, at det er her de største forsikringspræmier skal findes.

Lavere forsikring

I dag bruges forsikring med den sorte boks kun i forbindelse med at se hvor stærkt den unge bilistkørte ved/på ulykkestidspunktet. 

Den unge bilist kan i dag fravælge at den sorte boks bliver brugt og dermed selv betale en uhyre høj selvrisiko. Dette gælder hvis bilisten ikke ønsker at det bliver opklaret hvor hurtigt den unge bilist kørte i uheldssituationen.

Ny forsikring
Bestil forsikrings tjek

Ung billist

På grund af den store konkurrence på bilmarkedet har flere bilproducenter gennem deres forhandlere også meldt sig med tilbud om billig forsikring til første gangs købere i forbindelse med køb af netop deres bilmærke. 

Dette sker oftest gennem forhandlere af de respektive bilmærker.

Hvad er motivationen

Man kan spørge sig selv om denne form for alternativer kommet til for at forsikringsselskaberne kan tjene endnu flere penge på den unge bilist, eller ønsker forsikringsselskaberne også at spille ind med et samfundsmæssigt ansvar, og derigennem være med til at bekæmpe den kedelige statistik? Dette er et ret åbent spørgsmål som vel egentlig ikke har ét enkelt svar. Men uanset hvad er initiativerne fra forsikringsselskabernes side relevante og efter sigende virksomme. Og så er det vel egentligt ok uanset hvad motivationen er.

 

Ovenstående skal dog ikke afholde dig, som måske ikke hører hjemme i kategorien ung eller måske kan argumentere for at du er i en anden kategori, i at finde billigere og bedre forsikringsløsninger.

Men det er en udfordring hvis man er ung. Og dertil kommer at der er mange ting at vurdere når man skal finde den rette forsikring, så det gælder om at se sig for og sammenligne meget tæt de forskellige tilbud – ikke blot prisen!

 

Kaskoforsikring og dækning

Den nok mest udbredte bilforsikring er så vidt det vides kaskoforsikringen.

Kaskoforsikringen udemærker sig ved at den dækker stort set alt som man som bilist måtte være involveret i uanset om man har et skyldsansvar eller ej.

Kaskoforsikring dækker skade på den forsikrede bil,
herunder skader ved:

  • Sammenstød,
  • Brand,
  • Tyveri,
  • Hærværk,
  • Nedstyrtende genstande
  • Glasskader.

Bilforsikring med fastpræmie

Bilforsikring med fast præmie kaldes ofte “Fastpræmie”, hvilket vil sige, at der ikke sker præmieforhøjelse ved ulykker og skader.

Der er selvfølgelig et loft på hvor mange gange man kan være involveret i ulykker og skader uden at der fastpræmien løsnes.

Men ved almindeligt skadesmønster med en to skader på nogle år fastholdes en fastpræmieordning som regel

Præmie og selvrisko

Prisen på en bilforsikring kaldes for præmien. Og ved skader kan der være en selvrisiko tilknyttet – hvis ikke man har en

friskadeordning – det vil sige et vist beløb man skal betale ved skader inden forsikringen så dækker resten af omkostningerne.

Selvrisikoen er altså en på forhånd defineret sum som angiver det maks. beløb man kan komme til at betale. En bilforsikring med selvrisko er selvfølgelig billigere end en kasko da man påtager sig en del af eventulle skadesomkostninger.

Både præmie og selvrisiko falder som regel i udgift en gang årligt ved forsikringens hovedforfaldsdato, indtil højeste præmietrin (ofte kaldet elite niveauet) er opnået. Et lille ps. er her, at man skal huske at undersøge om anhængertræk er medforsikret.

Forskellige tillægsydelser

Nogle forsikringsselskaber tilbyder forskellige tillægsydelser hvis man som kunde tegne adskillige, eller måske endda alle ens forsikringer hos Dem. Det kan blandet andet betyde at de forskellige bilforsikringer bliver en anelser billigere, eller de generelle kunde fordele bliver bedre.

I forbindelse med en bil forsikring, kunne det bl.a. betyde, at man får gratis vejhjælp med i pakken når man er ’elite’ kun hos forsikringsselskabet. Således bevæger den moderne forretningsudvikling for forsikringsselskaber sig i retning mod traditionelle produkt virksomheder når det kommer til kundepleje.

Der findes således ’medlemstilbud’, ’trin avancement’, ’præmietrin’ og andre forhold som gør at jo mere man er tilknyttet selskabet jo flere kundefordele vil man opleve i forhold til sin bilforsikring. Men derudover findes der også kunde fordele ved at undgå skader, ulykker etc.

Eksempelvis beskriver Tryg på deres hjemmeside, at man kan komme højere og højere op på et såkaldt præmietrin i forbindelse med deres bil forsikring, hvis man vel og mærke er i stand til at undgå skader på bilen. Men i modsætning til så mange andre forsikringsselskaber, så ryger man ikke ned at trinstigen hvis man kommer ud for en skade eller en ulykke.

Hos Tryg oplever man således at man bliver stående ens nuværende præmietrin i året efter skaden. Dvs. at ens bilforsikring ikke bliver dyrere hvis uheldet alligevel skulle være ude.

Dette er bestemt ikke en selvfølge indenfor forsikringsverdenen, hvor man normalt kun oplever at blive degraderet når man forvolder en skade på bilen.

Summa summarum er at du uanset om du har en Skoda, en Toyota eller en Mercedes vil du kunne finde en god og billig bilforsikring der passer til dig og din risikoprofil.

Hvad og hvordan med hensyn til bilforsikring ifølge FDM

FDM har et par gode råd og vejledninger i forhold til bilforsikring, og giver bla. følgende konkrete afklaring, så du er klædt på til de mange valgmuligheder, når du skal tegne bilforsikring.

Du kan tegne en ansvarsforsikring alene, eller en kombineret ansvars- og kaskoforsikring. Bilforsikringen vil som standard omfatte vejhjælp, med mindre denne dækning fravælges. Er din bil under 15 år gammel, anbefales, at der tegnes kombineret ansvars- og kaskoforsikring.